Gebruiksmelding

Als u een gebouw of bouwwerk beheert of u bent van plan er een op te richten, moet u aantal maatregelen nemen. Voor sommige gebouwen waarin groepen verblijven, is een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik van bouwwerken nodig. In dit soort gebouwen is het risico bij brand extra groot. Voor veel gebouwen is een gebruiksmelding voldoende. 

Gebruiksmelding Brandveilig Gebruik

Voor het gebruik van een aantal soorten bouwwerken bent u verplicht een melding te doen. In het Bouwbesluit 2012 staat wanneer u een melding moet doen en welke gegevens u nodig heeft. Het gaat bijvoorbeeld om situaties waarbij er meer dan 50 personen tegelijkertijd aanwezig zijn zoals:

  1. Onderwijs voor kinderen ouder dan 12 jaar en volwassenen.
  2. Lichte industrie zoals loodsen, stallen en tuinbouwkassen.
  3. Kantoren zoals bankgebouwen en gemeentehuizen.
  4. Bijeenkomsten zoals bioscopen, theaters, restaurants en museums.
  5. Sportgelegenheden zoals zwembaden, sporthallen en fitnesscentra.
  6. Winkels zoals supermarkten en warenhuizen.

Omgevingsvergunning of gebruiksmelding

In sommige risicovolle situaties kan het zijn dat u niet genoeg heeft aan een melding. Dan heeft u een omgevingsvergunning nodig. Dit kan nodig zijn wanneer u ’s nachts onderdak biedt aan meer dan 10 personen. Zoals bijvoorbeeld hotels of verpleeghuizen. Of wanneer u overdag onderdak biedt aan meer dan 10 personen jonger dan 12 jaar zoals kinderdagverblijven.

Melding brandweer

U voorkomt een hoop problemen wanneer alles goed en op tijd geregeld is. Een gebouw waarbij een melding verplicht is, mag pas gebruikt worden wanneer dit officieel geregeld is. BrandveiligNL helpt u bij de gebruiksmelding brandweer. Wij leggen adviezen wettelijk vast, zodat u daar niet naar om hoeft te kijken. Ook zijn wij contactpersoon voor de brandweer. 

Iedere organisatie brandveilig


BrandveiligNL heeft kantoren in Den Haag, Amsterdam, Alkmaar, Utrecht, Rotterdam en Emmen. Het maakt niet uit waar u gevestigd bent. Wij zorgen voor landelijke brandveiligheid.

Heeft u advies nodig? Neem vrijblijvend contact op.  Wij helpen u graag.